onsdag 9 december 2015

Bra för kroppen och bra för jorden!

Den eviga frågan. Hur får man barnen att äta och uppskatta bra mat? För det är ju inte bara att "de får väl äta det som bjuds" det är mer komplicerat än så. Här hemma har vi en storebror som då och då är väldigt petig med maten. Det är väldigt svårt tycker jag. Vi försöker att inte tjata på honom vid matbordet, ibland smakar han, ibland inte. Samtidigt märker vi att de gångerna han äter väldigt lite, det är då han tjatar mest om kakor och annat mindre nyttigt. Dilemma. Vi vill att han ska äta bra mat men samtidigt inte skuldbelägga sötsaker och sådant som är mindre nyttigt.

Därför har vi börjat köra med att det finns sådant som man äter som är "bra för kroppen" och sådant som man äter för att det är "bara gott". Det fungerar förvånansvärt bra faktiskt. Till en början hade han lite svårt att förstå att det fanns saker som både var goda och bra för kroppen, men nu börjar det trilla ner.

Det gäller att tänka att magen ska fyllas till största delen med sådant som är bra för kroppen, riktig mat, grönsaker, frukt och annat. Då är det ingen större fara om man fyller upp den lite extra ibland med en bulle eller lite godis.

Det är samma sak med träning. Här en dag fick jag frågan:
- Mamma varför springer du?
- För att jag tycker det är roligt och för att det är bra för kroppen.

Storebror nöjer sig med det svaret. Han vet att det är viktigt att göra saker som är bra för kroppen. Vara ute och leka, springa, ha kul, inte bara titta på iPaden. Men även sova och ta det lugnt ibland.

Nu försöker vi vidga det här perspektivet lite och lära honom att göra saker som är "bra för jorden" också. Det är lite svårare. Kanske för att det ofta innehåller ordet "inte", typ "Du får inte pumpa ut halva tvålpumpen i tvättstället, det är inte bra för jorden". Men vi jobbar på det.


Bra för kroppen...

Bara gott...



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kul att just du hittat min blogg, tack för din kommentar