tisdag 6 november 2012

Om ideal....

Mycket har skrivits om Katrin Zytomierskas inlägg från igår, där hon hånar och kränker en tjej i gymkedjan Sats reklamkampanj (jag tänker inte länka, ni hittar dit om ni vill det). Tjejen i reklamen ser stark, sund och snygg ut. Hon utstrålar hälsa, träningsglädje och äkthet. I mitt tycke är hon ett ideal. I Katrins är hon det inte, hon tycker Sats borde skämmas för sin marknadsföring. I Katrins värld finns det nämligen bara ett ideal, smal. Är man inte smal är man inte värd någonting. Om man har en något mer sund kroppsuppfattning ser man att tjejen helt klart är normalviktig, men sund är tyvärr ingenting som Katrin är.

Men vem är egentligen denna Katrin? Hon blev känd för att hon en gång var gift med en halvkändis och numera är ihop med en annan halvkändis. Hon har en stor blogg med många läsare och gillar att sticka ut hakan och provocera. När Katrin var gravid (ungefär samtidigt som mig) vräkte hon i sig skräpmat och sötsaker som ofiltrerat gick rätt in i hennes son, hon gick upp en bra bit över 30 kg (om jag inte minns helt fel) och när hon sedan skulle bli av med sin övervikt vände hon sig till den nya trenddieten LCHF.

Katrin gick ner sina kilon, inte jättefort men de försvann. Det tog inte längre tid för mig, trots att jag inte gick på någon diet överhuvudtaget (i och för sig levde jag något sundare under graviditeten och gick bara upp drygt 20).  Numera är Katrin smal och det är det viktigaste i hennes liv. Hon har startat en business kring sin viktminskning, skrivit böcker och annat. Folk, som inte vet bättre, lyssnar på hennes åsikter och obegripligt nog är hon någon slags förebild för vissa ungdomar. Katrin som tror att smal är det enda rätta, som tror att man blir tjock av bananer men inte av bacon och grädde. Det går inte ihop i mitt huvud. Som någon skrev på twitter i morse, jag känner inte Katrin, jag kan inte hata henne, det kan inte jag heller. Men jag hatar det ideal hon förmedlar till unga människor. Som lärare jobbar jag dagligen för att stärka mina elevers självkänsla och förhindra mobbning och kränkningar. Det känns som ett tufft jobb i en värld där sådana som Katrin uppfattas som ett ideal.

Nej tänk om hörni, smal är inte detsamma som hälsosam. Välj ideal och förebilder med omsorg, här är några förslag på duktiga bloggtjejer som borde ha 10 gånger så många läsare som Katrin:

http://uppochhoppa.se

http://jessicaclaren.com/wordpress/

http://www.traningsgladje.se

http://blogg.alltforforaldrar.se/missagda/

http://sparkibaken.se

http://blogg.alltforforaldrar.se/lofsan/

http://www.fitness-magazine.com/blogs/runnerslove/index.htm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kul att just du hittat min blogg, tack för din kommentar